TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

„Életem minden pillanata egy történet.
Ezt nem kitaláltam, megcsináltam.”
Tomi Rocky

A Tegyél Érte csapata Arlát Kriszta segítségével meglátogatta Győrben Patkás Tamást „Rockyt”, az ország egyetlen nyíltvízi paraúszóját.

A látogatás ideje alatt alkalmunk nyílt arra, hogy beszélgessünk vele, álmairól, az eddigi sportsikereiről és az életéről.
Tomival, Kriszta vette fel a kapcsolatot a Balaton átúszás kapcsán. A beszélgetés során abban maradtak, hogy szeptember folyamán sort kerítenek egy személyes találkozóra.

Az álom

A beszélgetés azzal az álommal kezdődött, amelyet jövőre szeptemberben szeretne megvalósítani Rocky.
„A nagy álmom Alcatraz szigetére átúszni San Franciscónál. Ehhez keresek segítőket, itthon és kint egyaránt Az álmom megvalósítása igen komoly felkészülést igényel, nemcsak a magam részéről, hanem az úszást biztosító személyzet részéről egyaránt. Az óceán ott tele van cápákkal és az áramlatok is okoznak „némi” nehézséget. A víz is nagyon hideg. Ezért speciális edzéseket is tartok, ahol kimondottan hideg vízben úszok. Most voltam Dániában és a víz nem volt éppen termál hőfokú. A levegő 13 fok volt és a víz 17. Kicsit meg is fáztam.
Anyagi támogatók keresésével ehhez az utazáshoz nagyságrendileg kb 3-5 millió forint szükséges. Ebben a gyűjtésben a Tegyél érte csapata is részt vesz oly módon, hogy a cikkünk végén feltüntetjük a Tomi számlaszámát, amelyre az adományok küldhetők. Tegyünk érte, és legyünk mi is részesei egy álom megvalósulásának.

A sportsikerek

Rocky az úszást elmondása szerint hét évvel ezelőtt kezdte. Egy barátja hívta fel rá a figyelmet, hogy bizony bizony ideje lenne jobban figyelni a kilókra. 
„Ekkor kezdtem el lejárni az uszodába. Az ember azt gondolná, hogy csak úszom egyet a medencében, de a megváltozott fizikai adottságaimból adódóan ki kellett alakítanom a saját technikámat. Sokáig a sajátos technikámmal úsztam, de múlt év őszén lett egy edzőm, Rajos István. Ő az aki megtanított engem gyorsban úszni. Eleinte kellett hozzá pipa, de ma már anélkül is megy. Sok munka van benne, rengeteg edzés és gyakorlás. „
A szabad vizekben szeret úszni. Először jött a Rába, majd a Duna, a Fertő, és 2015-ben a Balaton átúszás. Azóta a Balatont már hétszer úszta át.  Ez tette ismertté Rocky Tomit. Többszöri próbálkozásra legyőzte az Adriát, aminek sós vize az épek dolgán könnyít, de az ő testét kibillenti. Tavaly Isztambulban a Boszporuszt úszta át egyetlen magyar indulóként. 2021-ben járt Koppenhágában és többször úszott már Ausztriában.
Idén meghívást kapott Oroszországba egy speciális víztározó átúszására. 
Ide csak olyan úszókat hívnak, akik a maguk kategóriájában már profik.

Az élet

23 évesen történt Tomival egy munkahelyi baleset. 1994-ben a MÁV-nál dolgozott és egy szerencsétlenség következtében elveszítette mindkét lábát.  A lélekjelenléte mentette meg saját magát.
„Amikor megtörtént a baleset, akkor igyekeztem megmenteni magam. A lábamon elszorítottam a spriccelő eret, és ennek köszönhetően nem véreztem el. Nehéz hetek hónapok következtek. Ekkor már nyolc hónapos volt Martin fiam, akit aztán én neveltem fel. Jó srác lett belőle. Feleségemmel a kapcsolatunk időközben megváltozott, elhidegültünk egymástól. Túl fiatalok voltunk és nagy volt a lelki teher. Nem rágódom azon mi lett volna, ha… . Ma már többet éltem így a lábaim nélkül, mint velük. Ebben az évben voltam ötven éves. Megbékéltem a sorsommal. Menetközben több helyen is dolgoztam és 2020-ban Dr. Dézsi Csaba András polgármester felkért arra, hogy képviseljem Győr város egészségkárosult sportolóit a Tokiói Nyári Olimpiai Játékokig, mint Győr Parasport Nagykövete. Megtisztelő feladat volt. A sport tevékenységeimet szponzori támogatásból fedeztem, de 2021-re ez kimerült.  Van néhány szponzor a környezetemben, de a támogatások különbözőek, így változó az anyagi háttér. Jelenleg rokkant nyugdíjból élek.”
Tomit a beszélgetésünk alatt egy jó kedélyű, a céljaival tisztában lévő embernek ismertük meg. Védjegye a sok-sok tetoválás. Mindegyik valamilyen pillanatot, történetet hordoz magában. Teste olyan, mint egy igazi legendás mesekönyv.

A TEGYÉL ÉRTE csapata nevében arra szeretném kérni a cikk olvasóit, hogy segítsünk egy olyan embernek, akinek vannak céljai és minden körülmények között el is szeretné érni azokat.

2022-es nagy cél az ALCATRAZ úszás. Aki segíteni szeretne Tominak, az  az alábbi számlaszámra történő  utalással tudja megtenni:

Patkás Tamás
10103379-30369400-01001003
közlemény: TÉ_ adomány_SanFrancisco

Köszönjük.
Hajrá Tomi!